Θα επαναλάβω μία φράση που έχω αναφέρει και στο παρελθόν. Πετυχημένοι συνδικαλιστές είναι εκείνοι οι πραγματιστές που σε συνθήκες δύσκολες, προσπαθούν να φτιάξουν ένα καλύτερο περιβάλλον για τον κλάδο τους και αγωνίζονται να περιφρουρήσουν την οργανωτική δομή και το κύρος του λειτουργήματός τους.
Στις δύσκολες αυτές συνθήκες όπου οι οικονομικές εξελίξεις έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στην κοινωνία αλλά προκαλούν και αλλαγές στα δικαστικά συστήματα, η ηγεσία του κλάδου στάθηκε όρθια και ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει – και αντιμετώπισε – χωρίς αμφιβολία με επιτυχία τις νέες μεγάλες προκλήσεις.
Συνειδητοποίησε κάτω και από το κράτος ασφυκτικής πίεσης, την αναγκαιότητα ριζικών μεταρρυθμίσεων στον κλάδο μας και ταυτόχρονα δρομολογεί σύγχρονες μεθόδους προσαρμογής στην ψηφιακή πραγματικότητα που βιώνουμε.
Αυτονόητο είναι ότι, όταν ο κόσμος μας εξελίσσεται συνεχώς, θα ήμασταν απροστάτευτοι αν επιμέναμε στη διατήρηση του επαγγέλματός μας στην παρούσα κατάσταση, δίχως αλλαγές.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας, η ηγεσία του κλάδου ανέπτυξε με γρήγορα αντανακλαστικά και συνεχή έργο, ισχυρό πλέγμα προστασίας του επαγγέλματός μας ακόμη και μέσα και από τη διεθνή μας ένωση. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό τους τελευταίους μήνες.
- Αναγνώριση της ειδικής φύσης το λειτουργήματος του δικαστικού επιμελητή – το «επάγγελμα» του δικαστικού επιμελητή παραμένει «κλειστό».
- Διατήρηση περιορισμών στην άσκηση του επαγγέλματος του δικαστικού επιμελητή.
- Ο Δικαστικός Επιμελητής δεν ασκεί καθήκοντα σε εθνική επικράτεια αλλά μόνο στην περιφέρεια του Εφετείου που είναι διορισμένος.
- Η αμοιβή του δικαστικού επιμελητή δεν ορίζεται ελεύθερα αλλά καθορίζεται από την πολιτεία.
- Το κόστος θα αναγράφεται υποχρεωτικά σε κάθε διενεργούμενη πράξη.
Οι αμοιβές που καθορίστηκαν από την πολιτεία, ύστερα από πρότασή μας, κατά τρόπο ικανοποιητικό, είναι σε συμφωνία με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, στις οποίες υπογραμμίζεται ότι το κράτος θα πρέπει να διασφαλίζει στους δικαστικούς επιμελητές τη λήψη ενός οικονομικού αντισταθμίσματος, λαμβανομένων υπ’ όψη των εγγενών δυσκολιών του έργου τους, του επιπέδου εκπαίδευσής τους και της εμπειρίας τους.
Δεν θα πρέπει να λησμονούμε επίσης την δρομολόγηση των νέων δραστηριοτήτων μας (σύνταξη διαπιστωτικών πράξεων, φιλική είσπραξη απαιτήσεων, διαμεσολάβηση κ.λ.π.) και την κατοχή πτυχίου νομικής σχολής από τους δικαστικούς επιμελητές.
Συνάδελφοι, το λειτούργημα που ασκούμε είναι ένα επάγγελμα με κανόνες που θεσπίζονται από την πολιτεία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είμαστε ούτε έμποροι, ούτε επιχειρηματίες και συνεχίζοντας την δράση μας ως δημόσιοι λειτουργοί, θα πρέπει να διατηρήσουμε έναν υψηλό αξιακό κώδικα μέσω επαγγελματικών προτύπων συμπεριφοράς.
Οι δεσμοί μας με την κοινωνία θα παραμείνουν ισχυροί, όταν προσαρμόσουμε την εικόνα μας, σε αυτές τις δύσκολες εποχές της κρίσης, η οποία καθίσταται συνεχώς και πιο αμφιλεγόμενη αποτελώντας αντικείμενο κριτικής. Η εικόνα μας είναι σε κίνδυνο αφού είμαστε παρόντες σε κάθε δύσκολη στιγμή και είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε ανθρώπους που βιώνουν δυσάρεστες καταστάσεις και πόνο.
Για να αντέξουμε στο μέλλον πρέπει να δώσουμε και άλλες μάχες. Εμείς τις μάχες που δώσαμε τις κερδίσαμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Εξάλλου, οι μόνες μάχες που χάνονται είναι εκείνες που ποτέ δεν δόθηκαν.
Αν θέλουμε να είμαστε δυνατοί και να μας ακούνε, θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Ισχυρή διοίκηση, ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του εικοστού πρώτου αιώνα, σημαίνει και δυνατό επάγγελμα.
Αυτή είναι η δύναμή μας.
Ευθύμιος Πρεκετές
Πρόεδρος της Ο.Δ.Ε.Ε.
(από το EDITORIAL της Ισηγορίας)