Η ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων
Η κατοχύρωση της αρμοδιότητος των δικαστικών επιμελητών για την με ηλεκτρονικό τρόπο επίδοση εγγράφων συμβάλλει στην ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης
Στην «Καθημερινή» (6.10.2021) είχα επισημάνει τον (με τον Ν. 4842/2021) «εύστοχο εκσυγχρονισμό των ρυθμίσεων για την ηλεκτρονική δίκη». Ηδη με υπουργική απόφαση 18407/5 Μαΐου 2022 θεσπίσθηκαν οι ειδικότερες ρυθμίσεις της επιδόσεως εγγράφων με ηλεκτρονικά μέσα:
1. Η επίδοση με ηλεκτρονικά μέσα πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Σύστημα Ηλεκτρονικών Επιδόσεων (ΣΗΕ)».
2. Το ΣΗΕ ανήκει στο ΝΠΔΔ Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, το οποίο έχει και την ευθύνη της λειτουργίας του Ηλεκτρονικού μητρώου των δικαστικών επιμελητών.
3. Η πιστοποίηση δικαστικού επιμελητή (άρθρο 122 Α § 1 ΚΠολΔ) πραγματοποιείται μέσω του ηλεκτρονικού μητρώου των δικαστικών επιμελητών και περιλαμβάνει υποχρεωτικώς: α) Την καταχώριση στο ηλεκτρονικό μητρώο των στοιχείων του συγκεκριμένου δικαστικού επιμελητού. β) Την απόδοση από το ηλεκτρονικό μητρώο δικαστικών επιμελητών στον δικαστικό επιμελητή ενός μοναδικού επταψήφιου πανελλαδικού αριθμού μητρώου δικαστικού επιμελητού και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. γ) Την έκδοση και χορήγηση στον δικαστικό επιμελητή εγκεκριμένου πιστοποιητικού ηλεκτρονικής υπογραφής. δ) Τη χορήγηση στον δικαστικό επιμελητή «ονόματος χρήστη» και «κωδικού πρόσβασης».
4. Ο δικαστικός επιμελητής μεταφορτώνει σε μορφή αρχείων την έκθεση επιδόσεως και το προς επίδοση έγγραφο, το οποίο πρέπει να φέρει την εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή του εκδότου του ή του πληρεξουσίου δικηγόρου του, ενώ, αν πρόκειται για έγγραφο σε έντυπη μορφή, απαιτείται η εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή του δικαστικού επιμελητού. Ακολουθεί η αποστολή ειδοποιήσεως ως προς το προς επίδοση έγγραφο και την έκθεση επιδόσεως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (με σύνδεσμο), ώστε ο παραλήπτης του εγγράφου να μπορεί να παραλάβει, με ηλεκτρονική επίδοση, το έγγραφο.
5. Μετά την αυθεντικοποίηση του παραλήπτου, το ΣΗΕ εμφανίζει στον παραλήπτη τα στοιχεία του δικαστικού επιμελητού, τη χρονοσήμανση, τα στοιχεία του παραλήπτου, καθώς και την προς υπογραφή έκθεση επιδόσεως (μετά την υπογραφή το ΣΗΕ χορηγεί στον παραλήπτη το έγγραφο).
6. Η πρώτη νομοθετική προσπάθεια για την ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων στο πεδίο της Πολιτικής Δικονομίας ανάγεται στα έτη 2005-2009. Στο σχέδιο νόμου του 2008 είχαν θεσπισθεί ειδικές διατάξεις (άρθρα 117, 119, 122, 215, 227 ΚΠολΔ) για την ηλεκτρονική δίκη. Οι ίδιες ρυθμίσεις περιελήφθησαν και στο σχέδιο νόμου 2009. Τις ίδιες ρυθμίσεις υιοθέτησε κατά βάση και ο Ν. 3994/2011 (χωρίς επισήμανση, ότι οι σχετικές διατάξεις του Ν. 3994/2011, όπως και άλλες, είχαν αντιγραφεί από τα σχέδια νόμου 2008 και 2009). Βεβαίως οι σχετικές ρυθμίσεις του Ν. 4842/2021 είναι νομοτεχνικώς αρτιότερες και χωρίς κενά.
7. Ιδιαιτέρως κρίσιμο και βασικό ζήτημα, το οποίο είχε συζητηθεί στο πλαίσιο της ρυθμίσεως της ηλεκτρονικής επιδόσεως εγγράφων, ήταν αν η λειτουργική αρμοδιότητα για την ηλεκτρονική επίδοση θα παρέμενε ή όχι στον δικαστικό επιμελητή ως «άμισθο δημόσιο λειτουργό». Στην αντίστοιχη αιτιολογική έκθεση για την πρόταση σχεδίου νόμου 2008 (Ερευνητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών, Δημοσιεύματα, τ. 39, 2008, σελ. 45) είχαν επισημανθεί τα ακόλουθα: «Είναι αυτονόητο, επίσης, ότι για λόγους ασφάλειας δικαίου δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να παρακαμφθεί η λειτουργική αρμοδιότητα του δικαστικού επιμελητή για τη διαδικασία επίδοσης. Θα πρέπει, δηλαδή, και η δυνατότητα της ηλεκτρονικής επίδοσης να παραμείνει στην αρμοδιότητα του δικαστικού επιμελητή, ο οποίος θα πρέπει να εξακολουθεί να παρεμβάλλεται μεταξύ του προσώπου που δίνει την εντολή για επίδοση εγγράφου και του προσώπου προς το οποίο απευθύνεται το έγγραφο και προς το οποίο πρέπει να επιδοθεί το έγγραφο».
Η με τον ΚΠολΔ και την Υ.Α. κατοχύρωση της αρμοδιότητος των δικαστικών επιμελητών για την ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων είναι απολύτως εύστοχη, δικαιοκρατική και συμβάλλει στην ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης.
*Ο κ. Νικόλαος Καν. Κλαμαρής είναι ομότιμος καθηγητής της Πολιτικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, δικηγόρος στον Αρειο Πάγο.
Πηγή: Καθημερινή