Στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε πέρυσι στις 7 Δεκεμβρίου 2015 η Ομοσπονδία μας για τα 20 χρόνια λειτουργίας της, μεταξύ των άλλων ομιλητών ήταν και η κ. Αθανασία Διονυσοπούλου, Δικηγόρος – Λέκτορας της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το θέμα της ομιλίας της ήταν: «Η ποινική ευθύνη του δικαστικού επιμελητή. Ισχύον δίκαιο και προοπτικές», που αναρτήθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.
Μία ομιλία, που και αυτή οδηγούσε στον στόχο της Ομοσπονδίας μας, που ήταν η ανάληψη νέων δραστηριοτήτων από τους δικαστικούς επιμελητές. Θέμα το οποίο είχαμε ήδη θέσει από τον Αύγουστο του 2015 στο ξενοδοχείο Χίλτον στην Τρόϊκα και η οποία είχε αποδεχθεί την ανάληψη των νέων δραστηριοτήτων όπως την σύνταξη διαπιστωτικών πράξεων, την φιλική είσπραξη απαιτήσεων χωρίς εκτελεστό τίτλο, την διαμεσολάβηση κ.λ.π..
Από την ομιλία της κ. Διονυσοπούλου αξίζει τον κόπο να σταθούμε στον επίλογό της, όπου μιλά για τις νέες προοπτικές και τα καθήκοντα που ο νόμος θα αναθέσει στους δικαστικούς επιμελητές, για την αναβάθμισή τους και την διεύρυνση του ρόλου τους.
«Τέλος, οι νέες προοπτικές και τα καθήκοντα που ο νόμος θα αναθέσει στους δικαστικούς επιμελητές, όπως είναι η βεβαίωση πραγματικών περιστατικών με τη σύνταξη έκθεσης ή η είσπραξη ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων διευρύνουν τον ρόλο τους και συνακόλουθα τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα. Αυτά εν τέλει, λοιπόν, όχι μόνο αυξάνονται αλλά γίνονται και πιο σύνθετα. Προκειμένου, όμως, να εξασφαλιστεί η τήρησή τους και να γνωρίζουν κάθε φορά και οι ίδιοι οι επιμελητές τι μπορούν και τι πρέπει να κάνουν και ποια είναι τα περιθώρια ενέργειας τους, ώστε να μην προβαίνουν σε παραβάσεις αυτών, οι οποίες με τους λοιπούς παράγοντες του αρ.259 ΠΚ μπορούν να τους καταστήσουν αξιόποινους, θα ήταν σημαντικό και χρήσιμο να υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές εκτέλεσης αυτών των καθηκόντων καθώς και παράθεση των λεγόμενων καλών πρακτικών. Εν τέλει, η όλη προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου των δικαστικών επιμελητών θα πρέπει να επικεντρωθεί στην οριοθέτηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, ώστε να διασφαλίζεται η δικαιοκρατικώς απρόσκοπτη εκτέλεση τους που θα συμβάλλει στην αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης».
Ευθύμιος Πρεκετές