Το Νοέμβριο του 2015 το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, απευθύνθηκε στην Ο.Δ.Ε.Ε. για να εξετάσει το ενδεχόμενο κοινής δράσης σε Ευρωπαϊκά προγράμματα. Ύστερα από συζητήσεις με το Κέντρο για τη μορφή των προγραμμάτων, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας πρότασης που θα αφορά το περιβάλλον της αναγκαστικής εκτέλεσης στην Ευρώπη, την δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφορία και τις ψηφιακές εφαρμογές σε αυτό το πεδίο στα κράτη μέλη. Για το λόγο αυτό προτάθηκε από μέρους μας η συμμετοχή της Διεθνούς Ενώσεως Δικαστικών Επιμελητών και από το Κ.Ε.Σ.Δ. η συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το Δεκέμβριο του 2015 η Εκτελεστική Γραμματεία της Ο.Δ.Ε.Ε. αποφάσισε τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στο πρόγραμμα και όρισε υπεύθυνο για την εκπροσώπηση της στην ομάδα εργασίας τον Γιώργο Γρηγόρη. Ύστερα από ένα μήνα γόνιμης συνεργασίας, στις 6 Ιανουαρίου του 2016, υποβλήθηκε προς έγκριση στην Ευρωπαική Επιτροπή η τελική πρόταση με τίτλο “ENABLE Ενθαρρύνση της αποϋλοποιημένης πρόσβασης στην πληροφορία και τα περιουσιακά στοιχεία για την αναγκαστική εκτέλεση στην Ε.Ε.” η οποία εγκρίθηκε το Μάϊο του 2016 και εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Δικαιοσύνη” της Ε.Ε.
Με την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που προβλέπονται από τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, το έργο ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2016 και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο του 2018.
Στο πρόγραμμα εκτός της Ελλάδος μετέχουν : το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μια κάλυψη όλων των τάσεων και γεωγραφικών περιοχών στην Ευρώπη.
Ο σκοπός του προγράμματος Enable ήταν να ερευνήσει την εξέλιξη της εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων στον κοινό χώρο δικαιοσύνης και ασφάλειας στην ΕΕ με τη χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων (https://access2just.eu/).
Η διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου πραγματοποιήθηκε σε ημερίδα με τίτλο “Η αναγκαστική εκτέλεση στην ψηφιακή εποχή. Παρόν και μέλλον” που έλαβε χώρα την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 17:00 στα γραφεία της Ομοσπονδίας και η εκδήλωση αποσκοπούσε στην παρουσίαση των ευρημάτων του έργου και στη συζήτηση γύρω από καλές πρακτικές και την εφαρμοσιμότητά τους στην Ελληνική πραγματικότητα.
Την αξιόλογη και πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση έκανε ο συνάδελφος Γιώργος Γρηγόρης ο οποίος είχε ορισθεί από την Ο.Δ.Ε.Ε. ως υπεύθυνος και Εμπειρογνώμονας, στην οποία συμμετείχαν μέλη της Ε.Γ. της Ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος, η κ. Βεατρίκη Γιαννόγλου, Επιστημονική Συνεργάτιδα, Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, η Δρ. Μαρία Μουσμούτη, εκτελεστική διευθύντρια του Κ.Ε.Σ.Δ. και ο Δρ. Χάρης Μεϊδάνης, Εμπειρογνώμονας, Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, Δικηγόρος, FCIArb, Μεϊδάνης Σερεμετάκης & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία.
Δυστυχώς, ήταν πολύ λίγοι οι συνάδελφοι (έλειπαν ακόμη και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας και αντιπρόσωποι της Ο.Δ.Ε.Ε.) που παρακολούθησαν αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα ημερίδα, τη διοργάνωση της οποίας είχαν αναλάβει το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας.
ΚΡΙΜΑ που η Ο.Δ.Ε.Ε. δεν παρείχε διαδικτυακή κάλυψη μέσω “live streaming”, ώστε να έχουν όλοι οι συνάδελφοι τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την αξιόλογη δουλειά που έγινε και το μέλλον που έρχεται και μας αφορά άμεσα.
Ειλικρινά, όσο καλόπιστοι και να είμαστε, δεν μπορούμε να μη βρεθούμε ανάμεσα στο εξής δίλημμα: i) να πιστέψουμε ότι η «χαλαρή» αυτή αντιμετώπιση οφείλεται στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε και στο γεγονός ότι κύριος ομιλητής ήταν ο συνάδελφος Γιώργος Γληγόρης-Γρηγόρης, ο οποίος τυγχάνει Αντιπρόεδρος της ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε.;;; ή ii) δεν έχουν επίγνωση του διακυβεύματος που συζητήθηκε και ποιο είναι το μέλλον του επαγγέλματος;;;
Το μέλλον θα δείξει !!!