“Για πόσο καιρό μπορούμε να εθελοτυφλούμε ατιμώρητοι” αναρωτιόταν η ηρωίδα της Μάρως Βαμβουνάκη στο βιβλίο της “Τανγκό στον καθρέφτη” και – άθελα της φαντάζομαι – περιγράφει απόλυτα το αίσθημα πολλών από εμάς, όταν σήμερα το πρωί διαβάσαμε για τη δυνατότητα ηλεκτρονικών επιδόσεων στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Βλέπετε μέχρι και πρόσφατα, παρά τις πολλές ενδείξεις πως οδεύουμε σε ολοένα και περισσότερο ηλεκτρονικό περιβάλλον εργασίας, η κρατούσα άποψη στον Κλάδο μας να το καθυστερήσουμε όσο μπορούμε, όσοι δε υποστηρίζαμε την ανάγκη ψηφιοποίησης του επαγγέλματος μας, χαρακτηριζόμασταν κινδυνολόγοι, πως διασπείρουμε σενάρια καταστροφολογίας κι ότι βιαζόμαστε… Και να που η έλευση της πανδημίας ήρθε και τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα του μικρόκοσμου μας, κλεισμένοι στα σπίτια μας δίχως να μπορούμε να διεκπεραιώσουμε τη δουλειά μας πλην ελαχίστων υποθέσεων, να παρακολουθούμε σε παγκόσμιο επίπεδο εκτός από την εξάπλωση του ιού, την μεταβολή του εργασιακού περιβάλλοντος από την παραδοσιακή του μορφή σε αυτό που ονομάζουμε τηλε-εργασία ανήμποροι κι ανέτοιμοι.
Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι αυτό που έγινε σήμερα δεν ήταν παρά μόνο η αρχή, θεωρείστε δε δεδομένο πως σύντομα θ’ ακολουθήσουν κι’ άλλοι Δημόσιοι φορείς και Οργανισμοί ειδικά εάν διαθέτουν αντίστοιχη ψηφιακή υποδομή όπως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε εμείς ως Κλάδος, τόσο στα Συλλογικά όργανα, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Όσο κι αν σας φανεί παράξενο μπορούμε να κάνουμε πολλά και όχι με τόσο μεγάλο κόστος σε πρώτη φάση. Είμαστε μπροστά σε μια ιστορική στιγμή ν’ αδράξουμε την χρυσή ευκαιρία και αυτό που σήμερα μας προβληματίζει ν’ αποτελέσει την αφορμή για τη μεταρρύθμιση του Κλάδου μας.
Ας γίνουμε όμως λίγο περισσότερο πρακτικοί κι ας παραθέσουμε μια σειρά από λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν:
- Είναι γεγονός πως ο περιορισμός των μετακινήσεων και ο φόβος διασποράς του ιού έχουν αποτρέψει την απρόσκοπτη σύγκλιση των Συλλογικών μας οργάνων με αποτέλεσμα οι όποιες λίγες αποφάσεις να λαμβάνονται συνήθως δια τηλεφωνικής επικοινωνίας ή με ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πρόταση μας είναι η χρήση εφαρμογών τηλεδιάσκεψης όπως το ZOOM cloud meetings, το Skype for business ή το messenger (για μέχρι 8 άτομα) που μπορούν να προσφέρουν άμεση και ασφαλή επικοινωνία και ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων, η δε χρήση τους δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη εξειδίκευση αφού μπορείς να συμμετέχεις ακόμα κι απ’ το κινητό σου. Όλες οι παραπάνω εφαρμογές έχουν δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων ( chatting) προσφέρονται και δωρεάν, ενώ η επαγγελματική τους έκδοση έχει μικρό αντίτιμο, απεριόριστο χρόνο επικοινωνίας και τεράστια δυνατότητα αριθμού συμμετεχόντων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην εφαρμογή ZOOM cloud meetings υπάρχει έκδοση με μηνιαίο αντίτιμο μόλις 15 €, στην οποία υπάρχει δυνατότητα τηλεδιάσκεψης πλέον των 100 ατόμων με απεριόριστο χρόνο συνομιλίας. Αν το συγκρίνετε με τo ποσό που δαπανά για γραπτά μηνύματα ο Σύλλογος μας κάθε χρόνο θα μελαγχολήσετε, ενώ προσθέστε το ποσό που θα μπορούσε να εξοικονομήσει η Ομοσπονδία σε οδοιπορικά, ξενοδοχεία κλπ.
- Με δεδομένο ότι έχει ήδη ληφθεί απόφαση από την Ολομέλεια της Ομοσπονδίας απ’ το 2015, πρέπει να υλοποιηθεί το “ηλεκτρονικό βιβλίο” υπό τη μορφή ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης υποθέσεων.
- Άρθρο 51. Φρονώ ότι κι ο πλέον δύσπιστος θα συμφωνήσει πόσο χρήσιμο θα ήταν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να υπήρχε στον κάθε Σύλλογο η δυνατότητα ενός “μαξιλαριού” ασφαλείας, ενός αποθεματικού παραδείγματος χάριν που σε τέτοιου είδους κρίσεις θα μπορούσε να συνδράμει τον κάθε συνάδελφο ανεξάρτητα από τυχόν βοηθήματα που θα παρέχει η Πολιτεία και τέτοια δυνατότητα μόνο η εφαρμογή του άρθρου 51 θα μπορέσει να μας δώσει. Ναι, θα συμφωνήσω μαζί σας πως η ψήφιση της τροποποίησης του άρθρου 51 θα καθυστερήσει κάποιο διάστημα, είναι όμως τώρα η κατάλληλη στιγμή που δεν υπάρχει το άγχος της καθημερινής μας εργασίας κι έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο, να γίνει η κατάλληλη επεξεργασία των δεδομένων των επιδόσεων και εκτελέσεων των προηγουμένων ετών, ούτως ώστε να διαμορφωθεί η ορθότερη κατά το δυνατόν πρόταση υλοποίησης.
- Ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης και απόκτησης ψηφιακού πιστοποιητικού. Εδώ η ατομική ευθύνη του καθενός μας είναι τεράστια και απαιτείται άμεση ενεργοποίηση μας, αν δεν θέλουμε να μείνουμε έξω απ’ το παιχνίδι. Είναι γεγονός ότι πολλοί είδαμε αρκετά χαλαρά το ζήτημα και με το τρέξιμο της καθημερινότητας δεν επιδείξαμε τη δέουσα προσοχή με αποτέλεσμα περίπου οι μισοί Επιμελητές της χώρας να είναι εκτός. Τώρα όμως δεν υπάρχουν δικαιολογίες, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Στους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε όλες τις οδηγίες βήμα-βήμα για την ενεργοποίηση λογαριασμού Δικαστικού επιμελητή στο portal.odee.gr όπως επίσης και τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής:
Οδηγίες ενεργοποίησης λογαριασμού
Έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού
Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνείτε με την υποστήριξη χρηστών ΟΔΕΕ ( Εργάσιμες ημέρες από τις 08:00 έως 16:00, τηλέφωνο: 2310 99 50 00, email: support_odee@harica.gr )
Σε ότι αφορά το θέμα της φωτογραφίας που πιθανόν να σας προβληματίσει και ύστερα από επικοινωνία μας με τη υποστήριξη χρηστών του Ακαδημαϊκού Δικτύου σας ενημερώνουμε ότι η φωτογραφία που πρέπει να ανεβάσουμε στη σελίδα, αν μπορέσουμε να βγάλουμε καλή, ευδιάκριτη και χωρίς μουτζούρες από σφραγίδες φωτογραφία από ταυτότητα ή το διαβατήριο , είναι δεκτή χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα. Η χρήση της φωτογραφίας είναι για εκτύπωση στην κάρτα του Δικαστικού Επιμελητή και στην οποία πρέπει να είναι ευδιάκριτη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν δεν καταφέρουμε ν’ ανταποκριθούμε σε αυτή τη συγκυρία, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια του λειτουργήματος μας. Είναι ευθύνη όλων μας ν’ ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών μας.
Στην παράταξη μας θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε έγκαιρα και υπεύθυνα τόσο απ’ αυτό τον ιστότοπο, όσο και απ’ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας για τα τεκταινόμενα και δε θα σταματήσουμε να υποστηρίζουμε ότι οι δύσκολοι καιροί που ζούμε απαιτούν ψυχραιμία και υπομονή. Δεν είμαστε μόνοι, δεν είμαστε οι μόνοι.
Μένουμε δυνατοί, μένουμε σπίτι
Συνάδελφε ευχαριστούμε για την επικοινωνία και τα καλά σας λόγια,
Απάντηση στο ερώτημα σας δίνει το άρθρο 5 της υπ’ αριθμόν 124 απόφασης για τη λειτουργία του ΝΣΚ όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1080/28-3-2020. Κάνει μάλιστα σαφή αναφορά στην ΚΥΑ που αφορά την αναστολή λειτουργίας των. Δκαστηρίων.
Ελπίζω να σας βοηθήσαμε.
Ευχαριστοόμε για την άμεση κατατόπιση. Ευτυχώς που υπάρχετε και εσείς γιατί ο σύλλογος μάλλον “κοιμάται”. Ούτε ενημέρωση για την αναστολή λειτουργίας της ΚΥ του ΝΣΚ είχαμε. Μπορω ήδη να να κανω ηλεκτρονική επίδοση στο ΝΣΚ οποιουδήποτε δικογράφου;.
Συνάδελφε καλή μέρα και καλή εβδομάδα.
Ειναι διαφορετικοί κωδικοί. Ο κωδικός στο 1ο βήμα είναι αυτός που θα σου στείλει το σύστημα για την αρχική και ΜΟΝΟ είσοδο σου στο πόρταλ. Ο κωδικός στο 3ο Βήμα είναι αυτός που θα δημιουργήσεις εσύ και θα χρησιμοποιείς για την είσοδο σου από ‘δω στο εξής.
Πολύ καλή η κατατόπιση, όντως έχουμε μείνει πίσω, καμιά όμως ενημέρωση δεν είχαμε από το Σύλλογο για το πως θα ενεργήσουμε, πες τε μου συνάδελφοι μόνο, ο κωδικός πρόσβασης στο 1ο βήμα είναι ίδιος με τον προσωπικό κωδικό εισόδου στο 3ο βήμα ?