ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ [ΝΕΕΣ Τοπικές Αρμοδιότητες Πρωτοδικείων]

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στις 2 Μαΐου 2024 δημοσιεύθηκε  ο Νόμος υπ’ αριθ. 5108 «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 65/τ. Α’).

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο, από 16-9-2024, έναρξη του νέου δικαστικού έτους, επέρχονται αλλαγές στην χωροταξική αναδιάρθρωση των Δικαστηρίων της πολιτικής δικαιοσύνης, με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και την κατάργηση όλων των Ειρηνοδικείων της Χώρας.

Κατά τα οριζόμενα στο  Άρθρο  6  του νόμου «Αναδιάρθρωση πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και καθορισμός της κατά τόπον αρμοδιότητάς τους»:

1. Οι έδρες και οι περιφέρειες των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Συλλόγου μας, ορίζονται ως εξής:

Α) Περιφέρεια Αττικής: Διατηρούνται τα Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιώς, ως έδρες πρωτοδικείων, καθώς και οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Πειραιώς. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών ιδρύεται ποινικό τμήμα.

Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών και οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης και Περιστερίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, καθώς και ο Δήμος Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιώς εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής πλην Δήμου Φυλής, Νήσων Αττικής και Νοτίου Τομέα Αθηνών, καθώς και οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών. 

Τα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Πειραιώς, Αιγίνης, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κρωπίας, Κυθήρων, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Νίκαιας, Ιλίου, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Χαλανδρίου καταργούνται.
Οι καταθέσεις εκθέσεων επίδοσης διαταγών πληρωμής, γίνονται στο γραφείο 81 του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών και ήδη Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Οι επιδόσεις αντιγράφων κατασχετήριας έκθεσης και δηλώσεων συνεχίσεως πλειστηριασμού, γίνονται στο γραφείο 84Α του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών και ήδη Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται: Α. το Μαρούσι, Β. το Κορωπί και το Γ. Περιστέρι, στην κατά τόπον αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν:

α) Περιφερειακή Έδρα Αμαρουσίου : Δήμοι Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Χαλανδρίου,
β) Περιφερειακή Έδρα Κορωπίου: Δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Μαρκόπουλου – Μεσογαίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής και
γ) Περιφερειακή Έδρα Περιστερίου: οι Δήμοι Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης. 

Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται: Α. η Καλλιθέα, Β. η Ελευσίνα και Γ. ο Πόρος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν:

α) Περιφερειακή έδρα Καλλιθέας: οι Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου,
β) Περιφερειακή έδρα Ελευσίνας: οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας-Ειδυλλίας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Ερυθρών και
γ) Περιφερειακή έδρα Πόρου: οι Δήμοι Ύδρας, Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων.

Β) Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (πρώην Νομός Βοιωτίας): Ορίζεται Πρωτοδικείο Βοιωτίας, ως έδρα πρωτοδικείου και Εισαγγελία Πρωτοδικών Βοιωτίας, με έδρα τη Λιβαδειά, στην κατά τόπον αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Λεβαδέων, Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, ο Δήμος Ορχομενού, πλην της Δημοτικής Ενότητας Ακραιφνίας και ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων, πλην της Δημοτικής Ενότητας Θεσπιέων
Τα Ειρηνοδικεία Λιβαδειάς και Θηβών καταργούνται.

Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζεται η Θήβα, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θηβαίων, Τανάγρας, η Δημοτική Ενότητα Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων και η Δημοτική Ενότητα Ακραιφνίας του Δήμου Ορχομενού της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, καθώς και η Δημοτική Ενότητα Ερυθρών του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Γ) Περιφερειακές Ενότητες Κω και Καλύμνου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου): Διατηρείται το Πρωτοδικείο Κω, ως έδρα πρωτοδικείου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κω.
Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κω εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κω και Καλύμνου.

Τα Ειρηνοδικεία Κω, Καλύμνου και Λέρου καταργούνται.

Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται:
α) η Κάλυμνος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καλυμνίων και Αστυπάλαιας και
β) η Λέρος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Λέρου, Λειψών, Αγαθονησίου και Πάτμου.

Δ) Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου και Καρπάθου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου): Διατηρείται το Πρωτοδικείο Ρόδου, ως έδρα πρωτοδικείου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρόδου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρόδου και Καρπάθου.
Τα Ειρηνοδικεία Ρόδου και Καρπάθου καταργούνται.

Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζεται η Κάρπαθος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καρπάθου και Κάσου.

Ε)Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πρώην Νομός Εύβοιας): Διατηρείται το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, ως έδρα πρωτοδικείου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκίδας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Τα Ειρηνοδικεία Χαλκίδας, Κύμης, Ταμινέων, Ιστιαίας και Καρύστου καταργούνται.

Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται:
α) η Ιστιαία, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού και ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας,
β) η Κάρυστος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Καρύστου και
γ) η Κύμη, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δημοτικές Ενότητες Κύμης και Κονιστρών του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου και ο Δήμος Σκύρου. 

ΣΤ) Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (πρώην Νομός Ευρυτανίας): Διατηρείται το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, ως έδρα πρωτοδικείου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Καρπενήσι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας.
Το Ειρηνοδικείο Ευρυτανίας καταργείται.   

Ζ) Περιφερειακές Ενότητες Σύρου, Κέας-Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου (πρώην Νομός Κυκλάδων): Διατηρείται το Πρωτοδικείο Σύρου, ως έδρα πρωτοδικείου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σύρου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Σύρου, Κέας-Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου.

Τα Ειρηνοδικεία Σύρου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου καταργούνται.

Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται:
α) η Άνδρος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Άνδρου,
β) η Μήλος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Μήλου, Κιμώλου, Σερίφου και Σίφνου,
γ) η Μύκονος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μυκόνου,
δ) η Πάρος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Πάρου και Αντιπάρου και
ε)  η Τήνος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τήνου.

Η) Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Θήρας (πρώην Νομός Κυκλάδων): Διατηρείται το Πρωτοδικείο Νάξου, ως έδρα πρωτοδικείου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νάξο.
Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Νάξου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Νάξου και Θήρας.

Τα Ειρηνοδικεία Νάξου και Θήρας καταργούνται.

Περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζεται η Θήρα, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θήρας, Ανάφης, Ιητών, Σικίνου και Φολέγανδρου. 

Θ) Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου (πρώην Νομός Λέσβου): Διατηρείται το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, ως έδρα πρωτοδικείου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Λέσβου και Λήμνου.

Τα Ειρηνοδικεία Μυτιλήνης, Καλλονής, Πλωμαρίου και Λήμνου καταργούνται.

Περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται:
α) η Καλλονή, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και
β) η Λήμνος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου. 

Ι) Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Ικαρίας (πρώην Νομός Σάμου): Διατηρείται το Πρωτοδικείο Σάμου, ως έδρα πρωτοδικείου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βαθύ. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σάμου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου και Ικαρίας.
Τα Ειρηνοδικεία Σάμου, Καρλοβασίου και Ικαρίας καταργούνται.

Περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται:

α) το Καρλόβασι, στην κατά τόπον αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δημοτικές Ενότητες Καρλοβασίων και Μαραθόκαμπου του Δήμου Σάμου και
β) η Ικαρία, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών Ικαρίας. 

ΙΑ) Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (πρώην Νομός Φθιώτιδας): Διατηρείται το Πρωτοδικείο Λαμίας, ως έδρα πρωτοδικείου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λαμία.
Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λαμίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.
Τα Ειρηνοδικεία Λαμίας και Αταλάντης καταργούνται. 

ΙΒ) Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας (πρώην Νομός Φωκίδας): Διατηρείται το Πρωτοδικείο Άμφισσας, ως έδρα πρωτοδικείου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άμφισσα.
Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Άμφισσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.

Το Ειρηνοδικείο Άμφισσας καταργείται. 

ΙΓ) Περιφερειακή Ενότητα Χίου (πρώην Νομός Χίου): Διατηρείται το Πρωτοδικείο Χίου, ως έδρα πρωτοδικείου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χίο.
Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χίου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Το Ειρηνοδικείο Χίου καταργείται.

Επίσης  από 16-9-2024:

α)  ο Δήμος Σπετσών της  Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής εμπίπτει στην αρμοδιότητα της περιφερειακής έδρας  Κρανιδίου του Πρωτοδικείου Ναυπλίου  και

β) ο Δήμος Κέας-Κύθνου της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Σύρου.
2. Οι έδρες και οι περιφέρειες των Εφετείων ορίζονται ως εξής:

α) Εφετείο Αθηνών, με έδρα την Αθήνα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αθηνών εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών.
β) Εφετείο Αιγαίου, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Σύρου, Νάξου και Σάμου.
γ) Εφετείο Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Βορείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου. 
δ) Εφετείο Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δωδεκανήσου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ρόδου και Κω.
ε) Εφετείο Εύβοιας, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Εύβοιας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Βοιωτίας και Χαλκίδας. 
στ) Εφετείο Λαμίας, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λαμίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λαμίας, Άμφισσας και Ευρυτανίας
ζ) Εφετείο Πειραιώς, με έδρα τον Πειραιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πειραιώς εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιά.

Τέλος στις μεταβατικές διατάξεις του Άρθρου 14 του ιδίου Νόμου, ρητά ορίζεται ότι όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται το Ειρηνοδικείο ή το Πταισματοδικείο, νοείται το Μονομελές Πρωτοδικείο, η κατά τόπον αρμοδιότητα των ειρηνοδικείων και πταισματοδικείων που καταργούνται και οι εκκρεμείς υποθέσεις  τους  μεταφέρονται στην έδρα πρωτοδικείου ή στην παράλληλη έδρα του πρωτοδικείου που είναι κατά τόπον αρμόδιο, ως ανωτέρω.

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 14, παρ. 10 του ν. 5108/2024, τα Ειρηνοδικεία Καλλιθέας και Ελευσίνας έως τη 15η.09.2026 λειτουργούν προσωρινά ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών, ημεροχρονολογία μετά την οποία θα αποτελέσουν περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά.
 
Επίσης, μπορείτε να ανατρέξετε στο σύνδεσμο που ακολουθεί (ανακοίνωση του Πρωτοδικείου Αθηνών), ο οποίος περιλαμβάνει την κατά τόπον αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών και των Περιφερειακών του εδρών και περιέχει τις διευθύνσεις και τηλέφωνα των νέων υπηρεσιών 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Νικόλαος Ι. Αντωνίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Optionally add an image (JPEG only)